bicarbonat-de-sodiu

52 de Întrebuințări pentru Bicarbonatul de Sodiu

Desigur, bicarbonatul de sodiu menține mirosul frumos din frigider. Dar ați știut că îl puteți utiliza și pentru a curăța cada, pentru a ucide gândacii de bucătărie, pentru a menține spanacul cât mai proaspăt sau pentru a vă curăța câinele?

Cea mai recunsocută formă de bicarbonat de sodiu se găsește într-o cutie mică de culoare portocalie. Acest produs neimpozat este prezent chiar și în gospodăriile oamenilor, unde nimeni nu gătește niciodată —  adesea, este depozitat în partea din spate a frigiderului, pentru a elimina mirosurile urâte.

Dar întrebuințările sale se pare că nu se sfârșesc, iar unele dintre acestea sunt mult mai remarcabile.

Un utilizator de internet pe nume Justin jură că bicarbonatul de sodiu ne poate salva viața, dacă preferăm acest produs în locul pastei de dinți.

Deoarece bicarbonatul de sodiu nu are miros, el a scris în secțiunea de comentarii din The Old Farmer’s Almanac, “nu atrage urșii”. În schimb, ingredientele care fac din pasta noasră de dinți să aibă un miros proaspăt stârnesc un deliciu pentru Urșii americani.

Spălați-vă dinții cu bicarbonat de sodiu, atunci când vă aflați în sălbăticie și veți avea mai puține șanse ca urșii să vă urmărească.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și în alte scopuri, de aceea, am extins lista de întrebuințări. Dar înainte de a începe, aveți aici câteva sfaturi:

 • Pentru pastă, amestecați împreună 3/4 de bicarbonat de sodiu cu 1/4 apă.
 • Pentru soluții, amestecați 4 linguri (1/4 cană) de bicarbonat de sodiu cu 1/4 de apă, până când se dizolvă.
 • Pentru stropire, turnați soluția într-un borcan sau într-o sticlă cu un capac de tip shaker.

Întrebuințări ce privesc curățenia

 1. Spălarea vaselor. Amestecați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în apă, pentru a spăla vasele, atunci când vă aflați într-o călătorie. Justin recomandă această soluție.
 2. Ștergerea oțelului inoxidabil. Utilizați un burete umed și bicarbonat de sodiu, pentru a curăța dispozitivele din oțel inoxidabil.
 3. Îndepărtarea petelor de apă de pe lemn. Ați uitat să folosiți suportul de pahare? Aplicați cu atenție puțin bicarbonat de sodiu pe suprafață, iar apoi ștergeți.
 4. Curățarea argintului. Folosiți o cârpă moale sau un burete curat, pentru a aplica puțin bicarbonat de sodiu și, astfel, pentru a șterge argintul pătat. Clătiți bine, apoi uscați cu un prosop de bucătarie.
 5. Curățarea alamei. Amestecați bicarbonatul de sodiu împreună cu sucul de lămâie, pentru a curăța și a le readuce strălucirea obiectelor din alamă.
 6. Îndepărtarea autocolantelor. Bicarbonatul de sodiu va avea grijă de reziduurile gumate rămase de la etichetele sau autocolantele adezive.
 7. Curățarea prăjtorului de pâine. Pâinea care pătrunde în partea de jos a aparatului arde și miroase urât. Desfaceți aparatul în partea de jos și curățați-l cu bicarbonat de sodiu.
 8. Spălarea rufele. Justin spune că “doar puțină apă și bicarbonat de sodiu într-o pungă de plastic” este o modalitate simplă pentru a-ți spăla hainele, atunci când te afli în sălbăticie. Atunci când sunteți acasă, hainele dumneavoastră vor fi mai curate și mai strălucitoare, dacă adăugați o ceașcă de bicarbonat de sodiu alături de detergentul lichid pe care îl utilizați.

De asemenea, puteți elimina petele de transpirație printr-o pretratare cu bicarbonat de sodiu: Aplicați bicarbonatul de sodiu pe pete, așteptați o oră, iar apoi spălați hainele cu restul rufelor.

 1. Reîmprospatați coșul de rufe. De-a lungul timpului, coșul de rufe poate absorbi mirosurile hainelor ce sunt aruncate în el. Presărați bicarbonat de sodiu pe partea de jos a coșului și, poate, pe partea urât mirositoare a hainelor și a lenjeriilor de pat, pentru a elimina mirosurile neplăcute până la spălare.
 2. Igienizarea timpului de joacă. Curățați și dezinfectați jucăriile pentru bebeluși cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Notă: Acestă soluție se aplică și jucăriilor pentru câini.

Întrebuințări ce privesc îndepărtarea petelor

 1. Curățarea vaselor. Vă confruntați cu petele existente pe vasele din email? Aplicați în zona afectată bicarbonatul de sodiu și lăsați-l să acționeze timp de o oră. Apoi, umpleți vasul cu apă, folosiți o lingură din lemn, pentru a amesteca bicarbonatul de sodiu și lăsati amestecul la încălzit timp de 20 de minute. Apoi, clătiți și spălați vasele cu detergent de spălat vase.
 2. Reîmprospătarea caserolelor. Vasele dumneavoastră de plastic sunt pătate de la mâncarea depozitată în acestea sau de la reîncălzirea spaghetelor, atunci când vă aflați în pauza de masă, la locul de muncă? Îndepărtați aceste pete cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.
 3. Curățarea tăvii de copt. Adăugați o cantitate mai mare de bicarbonat de sodiu pe suprafața arsă de pe recipientul de copt. Adăugați apă fierbinte până la 2 centimetri adâncime și lăsați ca soluția să acționeze timp de două ore. Metodă alternativă: Fierbeți câțiva centimetri de apă în tava arsă, apoi, luați-o de pe foc, adăugați o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu și lăsați soluția să acționeze peste noapte. În dimineața următoare, ar trebui să puteți spăla tava fără acele pete de arsură.
 4. Curățarea petelor dintr-o cană de cafea. Utilizați o cârpă umedă în interiorul cănilor colorate de cafea, apoi înmuiați cârpa în bicarbonat de sodiu și curățați petele. Dacă nu funcționează, umpleți cana cu o soluție de bicarbonat de sodiu și lăsați-o să acționeze peste noapte.
 5. Îndepărtarea petelor gri de pe farfurii. Aveți farfurii pe suprafața cărora se regăsesc pete gri obținute în urma folosirii cuțitelor și a furculițelor? Îndepărtați ușor aceste pete cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, iar acestea cu siguranță vor dispărea.

Întrebuințări ce privesc reîmprospătarea lucrurilor

 1. Reîmprospătarea așternutului animalelor. De-a lungul timpului, perna de pat a lui Fluffy sau a lui Fido va prinde un miros neplăcut. Utilizați bicarbonat de sodiu, pentru a absorbi mirosul, apoi puneți așternutul la spălat.
 2. Reîmprospătarea animalului de companie. Înmuiați o bandană în soluția de bicarbonat de sodiu și lăsați-o să se usuce. Legați bandana în jurul gâtului animalului. Veți obșine un deodorant pentru câini!
 3. Îndepărtarea mirosului de hârtie veche. Dacă o carte începe să împrăștie un miros de mucegai, stropiți cu bicarbonat de sodiu peste pagini și lăsați-le la uscat. Potrivit Tipnut.com, puteți ameliora paginile asupra cărora a acționat mucegaiul, ștergând cu bicarbonat de sodiu peste acestea și punându-le la uscat la razele soarelui.
 4. Neutralizarea mirosul de vomă. Umpleți o sticlă mică pulverizantă cu soluție din bicarbonat de sodiu. Blogul The Coupon Sherpa spune că această soluție va neutraliza impactul mirosului omniprezent de vomă. Pulverizați și apoi uscați.
 5. Spălarea mâinilor. Curățați pește sau tocați ceapă? Îndepărtați mirosul neplăcut de pe degete, spălându-le cu bicarbonat de sodiu și apă.
 6. Împrospătarea felurilor de mâncare. Eliminați mirosurile urâte de pe tacâmuri și farfurii, amestecând o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa păstrată în chiuvetă.
 7. Împrospătarea mașinii de spălat vase. Puteți să faceți acest lucru în diferite moduri. Astfel, încercați să puneți un strat de bicarbonat de sodiu pe partea inferioară a mașinii și lăsați ca soluția să acționeze peste noapte. În dimineața următoare, folosiți un burete umed, pentru a curăța pulberea uscată existentă pe pereții interiori și de pe ușa mașinii de spălat; ștergeți cât puteți de bine zona în cauză și apoi dați drumul la mașina de spălat vase (fără detergent), pentru a îndepărta restul murdării.

Soluție alternativă: Porniți mașina de spășlat vase pe programul de clătire, împreună cu o ceașcă de bicarbonat de sodiu.

 1. Ameliorarea mirosului dintr-o sticlă cu apă sau dintr-un biberon. Containerul pentru sticlele de apă din plastic miroase un pic învechit? Îndepărtați acest miros cu ajutorul soluției din bicarbonat de sodiu, apoi clătiți-l cu atenție.

Sau poate aveți un biberon aproape goal, care a rămas în mașină peste noapte. Eeewww. Bicarbonatul de sodiu vine în salvare.

 1. Împrospătarea cutii de mâncare. Dacă recipientul sau cutia dumneavoastră de mâncare miroase neplăcut, adăugați un strat gros de bicarbonat de sodiu și lăsați-l să acționeze peste noapte. Apoi, spălați cutia în apă fierbinte, cu multă detergent de vase.
 2. Dezinfectarea covorului. Dacă mocheta dumnavoastră capătă un miros neplăcut, pulverizați peste aceasta bicarbonat de sodiu, așteptați să acționeze 15 minute, iar ulterior, ștergeți pulberea rămasă. Mirosul va dispărea odată cu aceasta.
 3. Îndepărtarea mirosului neplăcut de picioare murdare. Adăugați puțin bicarbonat de sodiu în pantofii mirositori. Hei, dacă vă va împrospăta mirosul din frigider, va face minuni și pentru încălțămintea dumneavoastră.
 4. Eliminarea mirosului neplăcut din bagajele și echipamentele sportive. Aveți un geamantan vechi sau o valiză care miroase suspicios? Bucurați-vă de un bon voyage, îndepărtând aceste mirosuri cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. După ce ați pulverizat soluția, închideți bagajele, lăsați-le să stea închise câteva zile și apoi. deschideți-le pentru a le usca.

De asemenea, puteți să lăsați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu uscat în geanta de gimnastică sau de hockey.

 1. Revitalizarea bureților de vase. Bucătăria sau bureții de vase dezvoltă, în timp, un miros învechit sau de mucegai. Îndepărtați acest miros cu ajutorul unei soluții din bicarbonat de sodiu.
 2. Împrospătarea saltelei. Aplicați cât e des posibil un strat subțire de bicarbonat de sodiu deasupra saltelei. După câteva ore, aspirați salteaua.
 3. Împrospătarea coșului de gunoi. Puneți un strat de bicarbonat de sodiu în partea inferioară a recipientului. Notă: Acestă soluție este perfectă în special pentru coșul de gunoi în care aruncați scutecele murdare, de unică folosință.
 4. Împrospătarea gunoiului de animale. OK, nimic nu va ameliora cu adevărat mirosul dintr-o cușcă de pisici. Însă puteți reduce impactul, acoperind partea de jos a cutiei cu bicarbonat de sodiu, înainte de a așeza așternutul. După curățare, presărați mai mult bicarbonat de sodiu peste gunoiului rămas.
 5. Îndepărtarea mirosului de benzină sau a uleiului de pe haine. Un membru al familiei dumneavoastră este mecanic? Conform The Old Farmer’s Almanac, ar trebui să sigilați, timp de câteva zile, hainele care au prins miros de benzină sau care au fost pătate cu ulei într-o pungă de gunoi, împreună cu o soluție din bicarbonat de sodiu. După scurgerea timpului, puneți hainele la spălat.

Curățarea casei

 1. Lustruirea suprafețelor. Puțin bicarbonat de sodiu peste un burete umed vă va ajuta să curățați orice suprafață inoxidabilă din bucătărie, fără a exista riscul deteriorării.
 2. Curățarea frigiderului. Cu siguranță păstrați o cutie deschisă de bicarbonat de sodiu în frigiderul dumneavoastră. Totuși, este necesar să spălați periodic interiorul frigiderului cu o soluție din bicarbonat de sodiu.
 3. Îndepărtarea impurităților. Când scoateți cutia din frigider, asezați-o în chiuvetă și spălați-o cu apă foarte fierbinte, pentru a îndepărta orice lucru neplăcut, crescut pe suprafața acesteia.
 4. Curățarea scurgerii. Foarte des, partenerul meu toarnă bicarbonat de sodiu în chiuvetă, completând cu oțet. După un timp, toarnă, în același loc, apă foarte fierbinte — poate chiar un fierbător plin cu apă fierbinte — pentru a-și termina treaba. Este mai ecologic și mai ușor de realizat decât să folosească un dispozitiv de deschidere a canalelor de scurgere și astfel, face o treabă bună, menținând canalele curate.
 5. Ștergerea hotei. Folosiți bicarbonat de sodiu, pentru a curăța resturile grase rămase pe hota dumneavoastră, folosind o cârpă înmuiată în apă fierbinte, cu săpun. Spălați și clătiți, spălați și clătiți, până când eliminați cât de mult posibil murdăria.

Finalizați curățarea cu mai multă apă fierbinte și cu săpun. Dacă încă vedeți grăsime, folosiți și un detergent comercial — hei, ați făcut tot ce ați putut, pentru a remedia situația.

 1. Curățarea cuptorului. Dacă este foarte puțin murdar, curățați-l cu bicarbonat de sodiu și cu un burete umed. Pentru cuptoarele urât mirositoare, adăugați bicarbonat de sodiu și lăsați-l să acționeze câteva ore.
 2. Curățarea pereților. Creioane colorate sau carioci? Folosiți bicarbonat de sodiu, pentru a le elimina.
 3. Împrospătarea congelatorului. Odată ce ați spălat interiorul cu apă și săpun, ștergeți-l cu o soluție din bicarbonat de sodiu.
 4. Îndepărtarea depunerilor de săpun. Bicarbonatul de sodiu este o soluție bună de curățare pentru gresia din baie si perdelele de duș.
 5. Îndepărtarea mucegaiului de pe faianță. Îndepărtați mucegaiul existent între plăcile de faianță cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Lăsați-l să acționeze câteva minute, apoi clătiți bine.
 6. Curățarea cuptorului cu microunde. Amestecați câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-un castron umplut cu apă și încălziți-l în cuptorul cu microunde timp de câteva minute — chiar cinci minute, dacă suprafața este cu adevărat murdară. După aceea, lăsați aburul să se împrăștie înăuntru pentru câteva minute, înainte de a deschide ușa. Ar trebui să fie suficient un burete înmuiat în săpun, pentru a îndepărta murdăria. (Sfat: acoperiți obiectele înainte de a le găti/încălzi și nu va trebui să vă confruntați cu această murdărie.)
 7. Dezinfectarea cuptorului cu microunde. Fiți proactivi: Păstrați un vas foarte mic cu bicarbonat de sodiu în interiorul acestuia, pentru a absorbi mirosurile neplăcute. Scoateți-l, atunci când folosiți cuptorul cu microunde și puneți-l înapoi, după ce finalizați operațiunea.

Întrebuințări referitoare la alimente

 1. Îmbunătățirea omletei. Potrivit revistei All You, omeletele sunt mai pufoase, atunci când adăugați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la fiecare trei ouă pe care le spargeți.
 2. Îndulcirea ceaiului rece. De asemenea, și acest sfat provine din revista All You: Un vârf de bicarbonat de sodiu la o cană de ceai proaspăt cu gheață va elimina gustul amar și va menține temperatura ceaiului constantă.
 3. Înlocuirea pastilelor de dureri de burtă. Iubiți să mâncați fasole uscată? Adăugați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la 2 cești de fasole umedă și vă veți confrunta cu mai puține probleme intestinale.
 4. Spălarea verdețurilor. Atunci când spălați spanacul sau alte verdețuri, adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa cu care clătiți. Acestea își vor menține mai bine culoarea verde în timpul gătitului, conform Tipnut.
 5. Împiedicarea coagulării. Dacă gătiți cartofi cu creveți sau cremă de supă de roșii, uneori, laptele se coagulează și arată mai puțin apetisant. Pentru a rezolva problema, adăugați o lingurită de bicarbonat de sodiu la fiecare cană de lapte și faceți acest lucru înainte de a adăuga laptele.

Alte întrebuințări pentru casă

 1. Împrospătați sacul aspiratorului. Turnați un amestec din bicarbonat de sodiu și ierburi uscate în sacul aspiratorului dumneavoastră. Adăugați și plicurile primite pentru acest sac și astfel, aspiratorul va împrăștia un parfum plăcut în timp de îl utilizați. Există un articol referitor la acest subiect pe Tipnut, care oferă mai multe instrucțiuni specifice.
 2. Utilizarea mănușilor din cauciuc. Folosiți mănuși din cauciuc, atunci când faceți curățenie? Turnați puțin bicarbonat de sodiu în interiorul acestora, pentru ca mâinile dumneavoastră să nu transpire și pentru a menține mirosurile neplăcute.
 3. Împrospătarea aerului. Creați-vă propriul odorizant de cameră, folosind bicarbonat de sodiu, apă și suc de lămâie. Oamenii de la Tipnut vă vor arăta cum să faceți acest lucru. Sau amestecați bicarbonatul de sodiu împreună cu mugurii de flori uscate sau ierburi și lăsați ca mirosul frumos să se împrăștie în casa dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *